fbpx

Projekt 35/2.0 – 7. TÝDEN: ZIMNÍ RADOVÁNKY

    23.2. 2018:
    Náš zakladatel fotoškoly Honza (FUJI jan) si dal zajímavé novoroční předsevzetí: prodal celou svou výbavu a rozhodl se celý rok 2018 fotit jen kompaktním foťákem Fujifilm X100F, který má pouze pevný nezoomovací objektiv 35/2.0 (po přepočtu na kinofilm). Zavázal se také, že o focení bude každý týden psát report. Od začátku února dostal foťák i jméno: Frajerka.

    Tento týden jsem Frajerku více zapřáhnul i do činností, které jinak běžně nedělá. Je to přeci jen holka z vyšších kruhů, stvořená pro parádu, fintění a večírky než nějakou běžnou těžkou práci. Nerada se totiž pouští do obyčejných nebo nepohodlných záběrů. Ne že by jí snad nešly, prostě se to k ní příliš nehodí a hlavně je to proti její nátuře. Nic naplat, pokud je to jediná pomocnice, kterou tento rok mám, musí zastat i práci, kterou běžně dělají jinak velcí a svalnatí chlapi. Ti však s mou Frajerkou vůbec nekamarádí a ono by jí vlastně ani nenapadlo je třeba požádat, aby jí s něčím pomohli či za ni tu práci dokonce udělali. Na to je příliš hrdá. Když na to příjde, poradí si se vším sama, a to velice dobře. Jen ji k tomu přemluvit, poté psychicky naladit a nakonec být snad jen trošku více trpělivý.

    Jelikož začala postní doba, vzal jsem ji na Popeleční středu do kostela. Líbilo se jí tam tak, že udělala hned několik záběrů, z nichž se nám nejvíce líbí tento:


    Udělování popelce na Popeleční středu v kostele Sv. Jana a Pavla v Krmelíně. Clona f/2.0, čas 1/125 kvůli pohybu věřících, ISO 1000

    V kostele se Frajerka cítila natolik dobře, že se mnou šla na mši koncem týdne ještě jednou, tentokrát do Stará Bělé. V tomto prostoru se potvrdilo, že světelnost 2.0, kterou disponuje, je naprosto dostačující i pro méně osvětlené prostory.


    Kostel Sv. Jana Nepomuckého byl nasvícen pouze umělým osvětlením, protože venku byla už tma. Proto mě překvapilo, že i při tak špatném osvětlení stačí zvednout ISO na pouhých 320.
    Clona f/2.0, čas 1/60, ISO 320.

    I když jsem měl tento týden v plánu nechat Frajerku od focení modelek odpočinout, byl jsem nakonec přemluven a svolil jsem k jednomu focení v budově našeho nového ateliéru. Podstatná část chodby je totiž obklopena luxfery, které přímo vybízejí k práci s přírozeným světlem.


    Přestože byla teplota v chodbě pod bodem mrazu, na trpělivé modelce Kateřině to nebylo vůbec znát a byla ochotná pózovat tak dlouho, jak to jen bylo třeba. Aby expozice ve tváři byla správná, bylo třeba posunout expozimetr na hodnotu +1.7 EV.
    Clona f/2.0, čas 1/75, ISO 200.

    Fotit krásné modelky je něco, co Frajerka miluje a řekl bych, že jí to jde tak nějak samo. Byl jsem však moc zvědavý, jak jí to půjde úplně v jiné situaci. Vzal  jsem ji s mou rodinou na dvě akce, kde byla zima a potřeboval jsem, aby byla schopna zachytit i lidi v pohybu. První z nich byl Olympijský festival, na který jsme přišli až po osmé hodině večerní, takže venku byla naprostá tma.


    Pódium Olympijského parku v Ostravě s maskotem her a zbytkem dětí, které byly ještě v pozdní večerní hodině ochotné tančit.
    Clona f/2.0, čas 1/125, ISO 1250.


    Nejstarší syn poprvé na snowboardu. Olympijský park v Ostravě.
    Clona f/2.0, čas 1/125, ISO 8000.

    Další rodinnou akcí tohoto týdne bylo bobování v okolí ski parku Skalka ve Vřesině, kde jsem chtěl hlavně otestovat, jak umí Frajerka zachytit pohyb.


    První fotky byly ještě statické. Nemohl jsem totiž odolat krásnému teplému západnímu světlu, které krásně kontrastovalo s mrazivou zimní atmosférou.
    Clona f/2.0, čas 1/600, ISO 200.


    První pohybový test. Autofokus je v kontinuálním režimu. Nastaveno sériové snímání. Úkolem bylo otestovat, kolik fotek je Frajerka schopná v tomto režimu zachytit ostře. Šlo o sérii asi 6 fotek, kdy moje žena jela celkem velkou rychlostí s nejmladším z kopce dolů. Všechny fotky byly ostré! Nutno říct, že jsem obdobnou sérii fotil ještě z protilehlé strany proti slunci a zde byly z šesti fotek ostré pouze 2.
    Clona f/2.0, čas 1/450, ISO 200.

     

    Daleko raději než zmražení pohybu mám naznačování pohybu. V tomto případě se jedná o tzv. panning (švenkování), kdy nastavíme záměrně delší čas a foťákem sledujeme objekt a přitom mačkáme spoušť. Při focení živých objektů sice nemůžeme čekat, že fotka bude tak ostrá jako např. u focení panningu automobilů, ale i tak můžeme zachytit situaci poměrně ostře.
    Clona f/10.0, čas 1/15, ISO 200.


    Na této fotce můj nejstarší syn Jonáš zodpovědně kontroluje svého nejmladšího sourozence Jiříčka, který se řítí velkou rychlostí z kopce dolů.
    Clona f/6.4, čas 1/15, ISO 200.

    Abych pravdu řekl, byl jsem s výkonem mojí Frajerky i tento týden opět moc spokojen. Fotila ve velké tmě, v zimě, zachycovala spolehlivě pohyb a ani moc nebrblala. Jsem s ní necelé 2 měsíce, takže na závěry je ještě brzy, ale už teď můžu říct, že je to holka pro všechno. Samozřejmě jí to nebudu říkat do očí, protože je to přeci jen dáma a takové označení by se jí mohlo nejspíše dotknout.


    Jan Kováč
    Fotograf a učitel
    www.jankovac.cz
    www.mojefotoskola.cz
    Facebook
    Instagram

    Za půjčení fotoaparátu Fujifilm X100F děkuji slovenskému partneru projektu 35/2.0, u kterého můžete nakoupit foto a video techniku dokonce za koruny a mnohdy za lepší ceny než u nás: